חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פסק-דין בתיק ה"פ 11619-05-10

: | גרסת הדפסה
ה"פ
בית המשפט המחוזי ירושלים
11619-05-10
29.9.2013
בפני :
ד"ר יגאל מרזל

- נגד -
:
החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה בע"מ
עו"ד נדב העצני ואורית יפת
:
1. פלסטיין פלנטיישנס בע"מ
2. יכין חקל בע"מ

עו"ד מנחם אברמוביץ ואלינור שטרק
פסק-דין

1.                סמוך למלחמת העולם השנייה נכרתה עסקת מכר של מקרקעין בארץ ישראל. רוכש המקרקעין היה מר חיים גורדון - פעיל ציוני מריגה, לטביה. המוכרת הייתה חברת פלסטיין פלנטיישנס בע"מ (מטעי א"י בע"מ). נמכרו בעסקה קרוב ל-15 דונם של אדמות בתל-מונד. חלקם אדמות פרדסים; חלקם אדמות לבניה. מר חיים גורדון נספה בשואה. הוא לא זכה לראות בתקומת העם ובבניין הארץ.

2.                בשנת 2010 הגישה החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה בע"מ תובענה לבית משפט זה. בתובענה היא ביקשה מבית המשפט להורות למשיבים - חברת פלסטיין פלנטיישנס וכן בעלת השליטה בה (יכין חקל בע"מ), להעביר לה את המקרקעין שרכש מר גורדון ז"ל. לחלופין התבקש בית המשפט להעביר לחברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה את שווים של המקרקעין נכון לעת הזו בצירוף הפירות שנצברו מהחזקת הקרקע; ולחילופי חילופין להורות למשיבים להעביר לה את הסכומים שמר גורדון ז"ל שילם לפלסטיין פלנטיישנס, במסגרת העסקה, ובצירוף הפרשי הצמדה וריבית. טענת ההגנה העיקרית של המשיבות הייתה שבתו (היחידה) של המנוח חיים גורדון ז"ל והיורשת שלו, גב' תמר גורדון ז"ל, הגיעה להסדר עם משיבה 1 לפני שנים רבות ובכך מוצו מלוא זכויות המנוח.

רקע עובדתי ונורמטיבי

"אישור התשלום"

3.                במוקד התובענה שהוגשה ניצב מכתב ("אישור התשלום") שנכונותו אינה שנויה במחלוקת. המכתב הוא מיום 6 למאי 1940. הוא נכתב בשפה האנגלית על נייר פירמה של חברת מטעי ארץ ישראל בע"מ (או פלסטיין פלנטיישנס) - משיבה 1. במכתב מאשרת חברת מטעי א"י, שמר חיים גורדון רכש ממנה מגרש בתל מונד בשטח של כעשרה דונם עבור 994.5 לירות ארצישראליות (לא"י) וחלקת קרקע המיועדת לבנייה בשטח של חמישה דונם בעבור 62.5 לא"י. המוכרת מאשרת עוד באותו המכתב, שעל חשבון התמורה שילם מר גורדון סכום כולל של 658.205 לא"י: 625.705 לא"י עבור המטע ו-32.5 לא"י עבור החלקה לבנייה.

4.                מפאת מרכזיותו של אישור התשלום נביא את תוכנו בשלמות. זהו נוסחו המדויק:

TO WHOM IT MAY CONCERN

This is to certify that Mr. Chaim Gordon of Riga had purchesed from the Company a grove A,2 in Tel Mond of an area of 9.945 Dunam for the amount of L.P. 994.500 and a building plot of 5 Dunams for L.P.62.500.

Mr. Gordon paid up to date on account of the

grove                                         LP.625.705

and account of the building plot     "  32.500

                                    Total              LP.658.205     

(Six hundred fifty eight Palastine Pounds and 205 Mils) 

                                                   PALESTINE PLANTATIONS LTD.

Managing Director

חיים גורדון ז"ל ויורשיו

5.                מר חיים גורדון ז"ל, שעל-פי אישור התשלום רכש מחברת מטעי א"י קרקעות
בתל-מונד (פרדס ושטח לבניה), היה יהודי מלטביה. מקום מגוריו היה בעיר ריגה. ממסמכים שהוצגו במשפט עלה, שמר גורדון היה פעיל ציוני, שעבד עשרות שנים בתנועה הציונית ("קרן היסוד") (מש/12; מש/5; מש/1). הוא היה "חבר הנשיאות" של המשרד הארץ-ישראלי בלטביה, ריגה (מש/11; מש/7). עוד עלה מהמסמכים, שמשנת 1935 נערך מר גורדון לעליה ארצה עם משפחתו ועשה מאמצים רבים על מנת לממש רצון זה וליטול חלק פעיל במימוש החזון הציוני (מש/12; מש/13). בכלל זה, הוא רכש קרקע בארץ. כוונתו הייתה, לפי מסמכים שונים, לעלות ארצה ולעסוק בחקלאות (מש/11; מש/12). הוא פנה בנדון למוסדות ציוניים שונים כגון הסוכנות היהודית. זאת, בניסיון להשיג "סרטיפיקט" (רישיון עליה), שהיה דרוש באותה עת על מנת לעלות ארצה. בסופו של דבר אושר מתן רישיון עליה למר גורדון. אך היה זה מאוחר מידיי.

6.                למרבה הצער נספו מר חיים גורדון ואשתו גב' שרה גורדון בשואה. את חלומם לעלות ארצה ולממש את החזון הציוני הם לא הגשימו. תיעוד שנמצא בארכיון בריגה העלה, שלאחר שלטביה נכבשה על-ידי הנאצים בשנת 1941 חיים ושרה גורדון נאלצו לעקור לגטו ריגה. שם הם התגוררו ברחוב גקבפיליס בדירה מספר 35. ביום 20.10.1943 הם "הועברו" מביתם שבריגה יחד עם יתר דיירי הבניין ("טרנספורט"). מאז אבדו עקבותיהם. לפי מכתבו של ניצול השואה מר אברהם בלוך, נרצח מר גורדון בשואה (מב/1).

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>